آشنایی با مراقبتهای پس از انجام ارتودنسی دندان
ارتودنسی یکی از بهترین روشهای درمانی برای از بین بردن نامرتب بودن و کجی دندانها نیز میباشد. امروزه این روش بسیار مورد استقبال قرار گرفته و از آن استفاده میشود، چرا که علاوه بر اینکه باعث منظم شدن دندانها میشود همچنین لبخند زیبایی را برای افراد به ارمغان خواهد آورد.
اما باید در نظر داشت که ارتودنسی دندان قطعا نیازمند رعایت نکات مراقبتی خاصی میباشد. در صورتی که نسبت به این نکات بیتوجه باشید، نتیجه خوبی را برای شما در پی نخواهد داشت. عدم مراقبت صحیح از ارتودنسی، موجب آسیب رسیدن به براکتها، افزایش احتمال پوسیدگی دندان و عفونت لثه میشود که در نتیجه آن روند درمان طولانیتر خواهد شد.
در ادامه به بررسی نکات و مراقبتهای پس از انجام ارتدونسی دندان خواهیم پرداخت، که توجه به این نکات کمک میکند افرادی که ارتودنسی انجام دادهاند این دوران را راحتتر و کوتاهتر پشت سر گذاشته و از بروز مشکلات دهان و دندان در آینده جلوگیری نمایند.
رعایت بهداشت دهان و دندان در دوران ارتودنسی
دکتر نجمه تحویلدار نژاد، متخصص ارتودنسی در مشهد، رعایت بهداشت دهان و دندان در طول مدت زمان ارتودنسی دندان امری بسیار مهم حیاتی نیز میداند. بنابراین افراد در حین درمان ارتودنسی میبایست صبور بوده و دقت کافی جهت مراقبت از وسایل ارتودنسی و دندانها را داشته باشند.
مهمترین موضوع در زمان درمان این است که افراد باید از خوردن برخی از خوراکیها که ممکن است به ارتودنسی آسیب بزند اجتناب کنند. باید توجه داشت که ممکن است در اثر ارتودنسی دهان حساس و حتی زخم شود، بنابراین مراقبت از دندانها و مصرف برخی از خوراکیها در طول مدت درمان توصیه نمیشود.
همچنین باید در نظر داشت که با وجود دستگاه ارتودنسی در دهان قطعا استفاده از نخ دندان و مسواک زدن دشوار خواهد بود و ممکن است تمیز کردن بریسها و سیم کشیها کمی سختتر باشد، بنابراین باید با دقت بیشتری این کار را انجام داد.
زمانی که به ارتودنسی اطفال مشهد مراجعه میکنید بر این موضوع تاکید دارند، در صورتی که ذرات غذا از بین دندان و براکتها یا پلاک و جرم چسبیده به آنها به خوبی تمیز نشود، موجب فعالیت باکتریها در محیط دهان خواهد شد، که در پی فعالیت و افزایش تعداد این باکتریها اسید تولید میشود. اسید تولید شده بر مینای دندان اثر گذاشته و موجب تضعیف آن میشود و در نتیجه مینای دندان از بین خواهد رفت.
بنابراین باید گفت رعایت بهداشت ارتودنسی بهترین روش جهت پیشگیری از تشکیل پلاک، پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه نیز میباشد.
مراقبت از براکتهای ارتودنسی
مراقبت از نگین ارتودنسی یا پلاک ارتودنسی متحرک به همان اندازه مراقبت از دندان در طول مدت زمان ارتودنسی ضروری خواهد بود. در دورانی که دستگاه ارتودنسی در دهان قرار دارد جهت جلوگیری از آسیب به آن در زمان مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، غذا خوردن و سایر فعالیتهای روزمره، باید حتما مراقب بود تا به سیمها و براکتها آسیبی وارد نشود.
تمیز کردن دندانها در هنگام ارتودنسی
در طول مدت زمانی که دستگاه ارتودنسی در دهان فرد قرار دارد، میبایست جهت تمیز کردن دندانها از مسواک و همچنین نخ دندان استفاده نمود. اما باید توجه داشت این عمل باید با کمی دقت و حوصله بیشتری انجام شود.
نحوه صحیح مسواک زدن یکی از مهمترین موارد جهت محافظت از دندانها در برابر تشکیل پلاک و پوسیدگی ناشی از آن نیز به شمار میرود. توصیه میشود در طول مدت زمان درمان پس از هر وعده غذایی به طور دقیق دندانها را مسواک زده به طوری که دستگاه ارتودنسی یک به یک تمیز شوند.
لازم به ذکر است خمیر دندان حاوی فلوراید برای افرادی که عمل ارتودنسی را انجام دادهاند بهترین انتخاب نیز میباشد.
کشیدن نخ دندان در زمان ارتودنسی
کشیدن نخ دندان به طور صحیح در طول مدت زمان ارتودنسی بسیار حائز اهمیت است. چرا که نخ دندان پلاک را از بین دندانها و زیر خط لثه یعنی نواحی که مسواک به آن دسترسی ندارد، به خوبی تمیز خواهد کرد.
توصیه میشود حداقل یک بار در روز از نخ دندان استفاده کرده تا زیر سیمها و دندانها به طور کامل تمیز شوند.
استفاه از دهان شویه و خمیر دندان
در طول دوره ارتودنسی توصیه میشود حتما روزی دو مرتبه دهان با استفاده از دهان شویه فلوراید شستشو شود. به دلیل این که با این کار فضاهای کوچک سیمکشی تمیز شده و ذرات باقی مانده در دهان از بین خواهند رفت.
رژیم غذایی مناسب
لازم است بدانید در طول مدت زمان ارتودنسی دندانها، لثهها و استخوانهای آلوئولی حساستر میشوند و در نتیجه به مواد مغذی بیشتری نیازمند خواهند بود. همانطور که میدانید مصرف غذای مناسب به خصوص برای کودکان و نوجوانان در حال رشد قطعا از اهمیت بالایی برخوردار است. اما باید توجه داشته باشید که جهت مراقبتهای پس از انجام ارتودنسی میبایست حتما از خوردن برخی غذاها اجتناب کرده و بپرهیزید. برخی از این خوراکیها عبارتند از:
- غذاهای سفت (آجیل ، شیرینی سفت)
- غذاهای چسبنده (آدامس، شکلات کاراملی، آبنبات)
- غذاهای ترد (پاپ کورن، چیپس)
- غذاها و نوشیدنیهای رنگی (چای، قهوه، گوجه فرنگی، کاری)
- گاز زدن سبزیجات خام و سفت (سیب، گلابی، هویج و …)
- گاز زدن همبرگر و انواع ساندویچ
مراقبت از بریسها
نکته قابل توجه در طول مدت ارتودنسی، مراقبت از بریسها نیز میباشد، چرا که نیروها و فشارهایی که به طور مداوم در هنگام جویدن به بریسها وارد میشوند میتوانند موجب شکسته شدن اتصال بریسهایی که با چسب به دندانها ایجاد شده شوند. هر چه تعداد دفعات این شکستگیها زیادتر شود، قطعا در مدت زمان طول درمان تاثیر خواهد گذاشت. به طوری که ممکن است هر شکستگی دو ماه به طول درمان اضافه کند.
مراقبت های بعد از درمان ارتودنسی
بعد از به اتمام رسیدن دوران درمان ارتودنسی و خارج کردن براکتها، زمانی که دندانها مرتب و صاف شدند، افراد میبایست با توجه به تشخیص دندانپزشک، مدتی از یک وسیله به نام ریتینر یا نگه دارنده استفاده نمایند. به کمک این وسیله دندانها در موقعیت جدید خود ثابت شده و به شکل و محل قبلی خود برنخواهند گشت.
لازم به توجه است که بعد از تثبیت موقعیت دندانها میبایست به مدت هر شش ماه یکبار برای معاینه و چکاپ به دندانپزشک متخصص مراجعه نمود. چرا که پس از درآوردن براکتها ممکن است با توجه به نظر دندانپزشک، جهت از بین بردن جرم، لکه و زردی، جرمگیری دندان یا سفید کردن دندانها لازم باشد.