جادوگر کافۀ خانگی خود باشید

اگر عاشق دنیا قهوه هستید حتماً بارها نام باریستا را شنیده‌اید. مي‌دانيد که يک فنجان اسپرسو يا يک ماگ بزرگ پر از کاپوچوینو به خودی خود و با تنظیمات دستگاه قهوه‌ساز تهيه نمي‌شود، بلکه تمام این نوشیدنی‌ها توسط دستان ماهري که اشتياق و علاقۀ شديدي به قهوه و نوشیدنی‌ها دارد تهيه مي‌شوند.

باریستا به کسی گفته می‌شود که تخصصش قهوه بوده و به صورت حرفه‌ای به آماده کردن قهوه‌های مختلف مشغول است.  باريستا در اصل شخصی است که در کافه مسئوليت تهيه نوشيدني‌هاي گرم (و سرد) و غالباً بر پايۀ اسپرسو را بر عهده دارد.

نوشیدنی‌هایی که پایه آن‌ها اسپرسو است، در واقع قهوه‌هایی هستند که با دستگاه اسپرسوساز (با سیستم کاپوچینوساز) درست می‌شوند و دارای سه عنصر مشترک هستند: اسپرسو، شیر بخارداده و کف (فوم).

تفاوت‌های اصلی بین آن‌ها در مقدار اسپرسو، شیر بخارداده شده و کف داخل نوشیدنی است. سایر تفاوت‌ها شامل فرق بین دستگاه‌های قهوه‌سازی که نوشیدنی با آن‌ها درست می‌شوند و موادی است که روی نوشیدنی ریخته می‌شود مانند: خرده‌های شکلات روی کاپوچینو.

امروزه در بسياري از کافه‌ها باريستا، نوشيدني گرم و سرد بر پايه قهوه و يا حتی غير از آن را نيز تهيه مي‌کند. لباس باريستاها معمولاً با يک ژاکت، جليقه يا پيشبند (اپرون) از ديگر کارکنان کافه متمايز مي‌شود.

يک باريستاي خوب بايد به طور دقيق بداند که مثلاً براي تهيه يک شات اسپرسو با توجه به نوع قهوه، نوع رُست و نوع آسیاب آن، از چه مقدار دما و فشار آب و چه مدت زمانی بايد استفاده کرد.

تخصص اصلی باریستا تهیۀ قهوۀ اصیل و با کیفیت است. یک معیار مهم برای سنجش حرفه‌ای بودن باریستا میزان مهارت و توانایی او در تهیۀ قهوه است. درست کردن قهوه اصول و ریزه‌کاری‌های فراوانی دارد و یک باریستا حرفه‌ای با مطالعه، تمرین و تکرار فراوان به مهارت تهیه قهوه‌های حرفه‌ای دست می‌یابد.

در جواب سؤال باریستا کیست شاید بهتر باشد بگوییم: باریستا، جادوگر کافه‌هاست که با گرفتن و ارائۀ طعم‌هایی شگفت‌انگیز از قهوه‌های مختلف، مهمانان یک کافه را شگفت‌زده می‌کند.

در آمریکا باریستا فقط متخصص تهیه قهوه است؛ اما در ایتالیا دایرۀ کار او گسترده‌تر است و شامل خرید دانه مناسب، آسیاب آن دانه‌ها، تعیین میزان پودر قهوه یا همان هر مدل قهوه، و فشرده کردن قهوه برای گرفتن یک شات می‌باشد.

یک باریستا معمولا با ذائقه‌های مختلف آشناست، پس می‌تواند با انتخاب درست نوع و درجه رُست دانه،  بهترین نوشیدنی را آماده کند.

یکی دیگر از مهارت‌های اصلی باریستا فوم‌گیری و تهيه انواع نوشيدني‌هاي بر پايه اسپرسو مانند کاپوچينو، لاته، ماکیاتو، موکا و… است. یک باریستای خوب به جز موارد ذکر شده تخصص و مهارت در تهيه انواع دیگر قهوه مانند: قهوه فرانسه و ترک را هم دارد.

اما اشتیاق و علاقه به قهوه به تنهایی از شما یک باریستای جادوگر نمی‎‌سازد.

دستگاه آسیاب قهوه و اسپرسوساز مهمترین ابزار کار باریستا است که باید دقیقاً با امکانات و قابلیت‌های آن‌ها در حالت‌های مختلف دستی و اتوماتیک آشنا باشد.

همچنین باریستای حرفه‌ای باید بتواند قهوۀ با کیفیت را تشخیص دهد و تخصص لازم در میکس کردن آن‌ها براساس سلیقۀ مشتری را داشته باشد و باید با انواع درجه‌های آسیاب قهوه برای مصارف مختلف آشنایی داشته باشد.

شما به ابزار حرفه‌ای و جذاب نیاز دارید تا در کنار زیبا ساختن ظاهر آشپزخانه، بار خانگی و یا دفتر کار، جادوی شما نیز تکمیل شود. دستگاه‌های اسپرسوساز خانگی، معمولاً دارای اندازه کوچک و مناسبی نسبت به نوع صنعتی هستند. از این رو گزینه مناسبی برای استفاده در خانه و یا اداره است. از طرفی ظاهر زیبا و متنوع دستگاه‌های اسپرسوساز خانگی به راحتی با دکور خانه یا محل کار هماهنگ می‌شود.

 

 

باریستای کاربلد با امکانات و قابليت‌هاي دستگاه آسیاب قهوه و دستگاه اسپرسوساز خانگی آشنا بوده زيرا اين دستگاه‌ها مهمترين ابزار کار او است و با این دستگاه‌ها می‌تواند قهوه‌های حرفه‌ای و با کیفیت تهیه کند.

خرد کردن دانۀ قهوه برای قهوه‌نوش‌های حرفه‌ای همیشه جذاب‌تر از خرید پودر قهوه بوده است. دانۀ قهوه‌ای که به تازگی آسیاب شده باشد عطر و طعم بی‌نظیری دارد که جادوی شما را کامل می‌کند.

پس ابتدا با یک آسیاب قهوه اسمگ که با توان 150 وات و ظرفیت ۳۵۰ گرم، دانه‌های قهوه را خرد می‌کند، ترکیب قهوۀ مورد نظر خود را آسیاب کنید. ترکیب قهوه شما می‌تواند صد در صد روبوستا یا عربیکا باشد. یا می‌تواند بر حساب علاقۀ شما و کسانی که میزبان آن‌ها هستید متغیر باشد. 50-50 یا 40-60 و یا حتی 70-30؛ مهم این است که کافئین بالا مورد پسند شماست یا در کنار انرژی‌بخش بودن به عطر و طعم قهوه نیز فکر می‌کنید. همۀ اینها به هنر شما و قدرت دستگاه آسیاب قهوۀ شما برمی‌گردد.

حالا پودر قهوه شما آماده است و می‌توانید به سراغ بخش بعدی جادوگری خود بروید؛ عصاره‌گیری از قهوه با دستگاه اسپرسوساز خانگی.

 

 

باور کنید یا نه، این یک ترفند است که از شما یک جادوگر جذاب یا یک باریستای خانگی هنرمند خواهد ساخت. ترفندی که با اسپرسوساز خانگی سیج ممکن است. دستگاهی که با آسیاب مخروطی کاملاً یکپارچه به طور خودکار دانه‌های شما را آسیاب می‌کند، دقیقاً مقدار مناسب قهوه (حدود 22 گرم) را در پورتافیلتر پخش می‌کند و سپس به طرز ماهرانه‌ای آن را می‌چسباند تا مطمئن شود بهترین عطر و طعم را به دست می‌آورید. این همه مزایای یک اسپرسوساز دستی را بدون کار سخت به شما می‌دهد.

پس ترفند یک قهوۀ فوق‌العاده به دانه‌های آسیاب‌شدۀ قهوه ختم نمی‌شود.

شما به یک دستگاه اسپرسوساز مجهز به سیستم کاپوچینوساز و تولید فوم یا همان کف شیر نیاز دارید؛ دستگاهی که با تنظیم میزان غلظت قهوه و با استفاده از دیگ‌های فولادی ضد زنگ دوگانه و کنترل‌های دیجیتال دما که به عنوان PID شناخته می‌شود، آب دستگاه شما دقیقاً به دما و فشار مناسب می‌رسد. این کمک می‌کند تا اطمینان حاصل شود که تمام طعم‌ها با حفظ اصالت عطر قهوه به طور یکنواخت از دل دانه‌های آسیاب‌شده بیرون کشیده شوند و یک فنجان قهوۀ فوق‌العادۀ متعادل را ایجاد می‌کنند.

باریستای کافۀ خانگی مورد توجه همه است. هم خانواده و فامیل، و هم دوستان و آشنایان. و هم جذاب برای…

او جادوگری‌ست که بلد است چطور قهوه‌های حرفه‌ای و خوش عطر و طعم درست کند و همیشه با یک فنجان قهوۀ بی‌نظیر از مهمان‌هایش پذیرایی کند.

او معمولاً یک کافی‌بار خانگی دارد که ابزار کارش را آنجا با سلیقه می‌چیند.

حالا می‌دانیم ابزار کار یک باریستا خانگی عبارتند از: دستگاه اسپرسو (خانگی یا نیمه صنعتی)، دستگاه آسیاب قهوه (برقی یا دستی)، فرنچ پرس، فوم ساز برقی یا دستی، پیچر، تمپر، فنجان‌های اسپرسو، کاپوچینو و لته.

هرچه دستگاه حرفه‌ای‌تر، جادوگری شما چشم‌نوازتر و دلچسب‌تر.

چه از دستگاه‌های آسیاب قهوه و اسپرسوساز خانگی جدا از یکدیگر مانند دستگاه‌های اسمگ استفاده کنید یا بخواهید هر دو عملکرد آسیاب و اسپرسوساز را در یک دستگاه مانند دستگاه‌های سیج داشته باشید، به یاد داشته باشید پیشبند باریستایی خود را ببندید و مانند یک باریستای حرفه‌ای با دستان جادوگر، میزبانِ میهمانان خود باشید.

حالا نوبت شماست که جادوگر کافۀ خانگی خود باشید.

 

   حامد حسینی پناه کرمانی

    16/10/1402

 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا