هسته این میوه تابستانه حاوی مقادیر زیادی از اسیدهای چرب امگا و تیامین می‌باشد

مغز هسته زردآلو با طعمی خوشایند و شکلی مشابه بادام، سال‌هاست که در طب سنتی ایرانی و در باورهای غذایی مورد توجه قرار گرفته است.

طبق گزارش بهداشت نیوز، زردآلو یکی از میوه‌های بسیار مغذی و محبوب است که هسته آن حاوی مغزی مشابه بادام است؛ این مغز را می‌توان پس از شکستن هسته میل کرد. معمولاً مغز هسته زردآلو طعمی لذیذ دارد، هرچند گاهی ممکن است مزه تلخی را نیز تجربه کرد. به دلیل طعم دلپذیر این مغز، بسیاری از مردم، به ویژه کودکان، به مصرف آن رغبت دارند. با این حال، در مورد میزان مصرف و خواص و عوارض مصرف هسته زردآلو، مطالعات متعددی انجام شده و مشاوران تغذیه و پزشکان توصیه‌های زیادی در خصوص آن دارند.

خواص هسته زردآلو در طب ایرانی

هسته زردآلو منبعی غنی از فیبر، ویتامین C، ویتامین A و آنتی‌اکسیدان‌های مختلف مانند بتاکاروتن، پتاسیم و آهن است. همچنین بر اساس ویژگی‌های شیرین مغز هسته زردآلو پس از شکسته شدن، این مغز شبیه بادام بوده و به همین دلیل بسیاری افراد به ویژه کودکان، به مصرف آن علاقه‌مند هستند و عقیده دارند که خاصیت زردآلو به مغز آن نیز منتقل می‌شود.

از جمله خواص هسته زردآلو در متون اسلامی، می‌توان به وجود آمیگدالین اشاره کرد. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده‌اند که آمیگدالین دارای خواص ضد سرطانی است؛ هرچند این نتیجه در تحقیقات موسسه ملی سرطان تأیید نشده است. با این وجود، کاربرد این ماده در فرایند تولید برخی داروهای ضد سرطان به ثبت رسیده است.

به دلیل خصوصیات هسته زردآلو خشک و خاصیت ضد سرطانی آن، به افرادی که ریسک بالایی برای ابتلا به سرطان دارند یا به تازگی درمان شده‌اند، توصیه می‌شود مقدار بسیار کمی از این محصول را در روز مصرف کنند تا از عوارض ناشی از مصرف بیش از حد هسته زردآلو جلوگیری نمایند.

خواص هسته زردآلو برای کودکان

کودکان معمولاً پس از خوردن زردآلو که سرشار از خواص مفید برای سلامتی است، ملتمس شکستن هسته آن و استفاده از طعم لذیذ مغز درون آن می‌شوند. با این حال، اثبات خواص هسته زردآلو برای کودکان هنوز به نتیجه نرسیده و بهتر است از مصرف بیش از حد آن اجتناب شود. ممکن است مصرف حدود پنج عدد از این هسته برای بزرگسالان مشکلی ایجاد نکند، اما به دلیل تولید مواد مشابه سیانور در بدن، کودکان باید از مصرف آن خودداری کنند.

خواص هسته زردآلو در بارداری

به دلیل وجود آمیگدالین در هسته زردآلو، احتمال مسمومیت سیانید وجود دارد. هیچ‌یک از خواص هسته زردآلو در دوران بارداری و شیردهی به اثبات نرسیده و توصیه می‌شود که زنان باردار و شیرده از مصرف مغز هسته زردآلو پرهیز کنند.

هسته زردآلو حاوی تیامین و اسیدهای چرب امگا ۳ است

دانه‌های زردآلو غنی از تیامین هستند که به ویتامین B1 نیز معروف است و برخی تحقیقات نشان می‌دهند که ممکن است در کاهش فشار خون و حافظت از سلامت قلب مؤثر باشند. تیامین ممکن است به تحریک فشار سیستولیک و دیستولیک قلب کمک کند و احتمالاً در پیشگیری از نارسایی احتقانی قلب مؤثر باشد.

دانه‌های زردآلو همچنین به دلیل پتانسیل‌های ضد التهابی خود شناخته می‌شوند. تحقیقات نشان می‌دهند که فیبر موجود در این دانه‌ها ممکن است اسید و سموم دیگر را در بدن به دام بیاندازد و در کاهش آن‌ها کمک نماید. مطالعات نشان داده‌اند که هسته زردآلو حتی می‌تواند در موارد شدید التهاب همچون آرتریت مؤثر باشد. در یک تحقیق انجام‌شده در کره جنوبی که بر روی موش‌های مبتلا به آرتریت صورت گرفت، هسته زردآلو توانست در کاهش درد مرتبط با آرتریت موفق عمل کند.

هسته زردآلو برای سلامت تنفسی بدن مفید است

هسته زردآلو در طب سنتی چینی برای حمایت از سلامت تنفس به مدت چندین قرن استفاده شده است. مطالعات نشان می‌دهند که ترکیبات فعال موجود در دانه‌های زردآلو ممکن است به عنوان خلط‌آور عمل کرده و به افزایش ترشح راه‌های هوایی از طریق افزایش محتوای آب کمک کند. این افزایش محتوای آب به بدن کمک می‌کند تا از بیماری‌هایی که ممکن است باعث التهاب، عفونت، حملات آسم، واکنش‌های آلرژیک و سایر مشکلات تنفسی شوند، رهایی یابد.
خواص هسته زردآلو در طب اسلامی

خواص روغن هسته زردآلو

اگرچه به دلیل کم بودن خواص مغز هسته زردآلو خشک‌شده، مصرف آن چندان توصیه نمی‌شود؛ اما روغن هسته زردآلو دارای فواید بسیاری است که برای استفاده موضعی معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند و بهتر است به‌صورت خوراکی مصرف نشود. از ویژگی‌های روغن هسته زردآلو می‌توان به وجود مواد آنتی‌اکسیدانی، ضدباکتریایی و مغذی اشاره کرد که در جوانسازی پوست و کاهش چین و چروک تأثیرگذارند.

همچنین، روغن هسته زردآلو می‌تواند به‌عنوان یک تونر به پاکسازی عمقی پوست کمک کند. این روغن به منظور کمک به آبرسانی پوست و محافظت در برابر اثرات مضر تابش خورشید مورد استفاده قرار می‌گیرد که نه‌تنها رطوبت پوست را حفظ می‌کند، بلکه به خاطر محتوای ویتامین E دارای خاصیت ضد آفتابی نیز هست.

دیگر خواص روغن هسته زردآلو برای مو شامل تقویت فولیکول‌های مو به دلیل ویتامین A است که به کاهش ریزش مو کمک می‌کند. همچنین ویتامین E موجود در روغن هسته زردآلو، به رفع خشکی مو و حفظ رطوبت آن یاری می‌رساند.

مضرات هسته زردآلو

با اینکه برخی محققین ادعا می‌کنند که آمیگدالین موجود در هسته زردآلو دارای خواص ضد سرطانی است؛ این ترکیب در بدن با آنزیم‌ها واکنش نشان داده و هیدروژن سیانید آزاد می‌کند که این ماده عملکردی مشابه با سیانید در بدن دارد.

عوارض آمیگدالین در صورت مصرف بیش از اندازه آن شامل اختلال تنفسی، فلج و حتی مرگ می‌باشد.

عوارض هسته زردآلو نیز شامل عوارض خفیفی هستند که از سردرد، حالت تهوع، استفراغ و احساس گیجی نشأت می‌گیرند و از عوارض جدی‌تر هسته زردآلو می‌توان به مسمومیت سیانیدی اشاره کرد که تأثیر شدیدی بر کاهش سطح هوشیاری گذاشته و باعث کبودی پوست، ناخن‌ها و لب‌ها به دلیل کمبود اکسیژن در بافت می‌شود. همچنین این عارضه می‌تواند به بروز افتادگی پلک و فشار خون پایین منجر گردد.

مسمومیت سیانیدی نیز ممکن است به کبد آسیب جدی وارد کند و همزمانی مصرف هسته زردآلو با ویتامین C می‌تواند موجب افزایش سطح سیانید در بدن شده و حتی باعث کما و مرگ گردد. مغز هسته زردآلو نباید با هلو، کرفس، جوانه گندم و هویج همزمان مصرف شود زیرا این عامل می‌تواند عوارض جانبی آمیگدالین را به شدت افزایش دهد.

منبع: مهر

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا