چرا عمره 1402 لغو شد؟
عمره مفرده یکی از انواع عمره است که زائران به تنهایی و بدون انجام اعمال حج میتوانند انجام دهند. این نوع از حج جزء اعمال مستحب محسوب میشود در هر زمان از سال امکان پذیر است. از اینرو معمولا کسانی که شرایط این نوع از زیارت را دارند با توجه به توان مالکی در این دوره ثبت نام میکنند.
با توجه به واجب نبودن این زیارت و مستحب بودن آن معمولا افرادی که دارای تمکن مالی خوبی هستند اقدام به ثبت نام میکنند. ثبت نام این نوع از حج معمولا در سامانه ثبت نام حجاج امکان پذیر است و اعزام این زائران از سوی سازمان حج و زیارت صورت میپذیرد.
با توجه به خبرهای منتشر شده در بهمن ماه 1402، امسال طولانی شدن زمان اعزام زائران و پایان یافتن سال، عمره لغو شده و هزینه ثبت نام به زائران باز گردانده میشود. سازمان حج و زیارت از انصراف سیستمی همه متقاضیان و واریز هزینه به حساب آنها در تاریخ شنبه، 28 بهمن خبر داد. حال این پرسش به میان میآید که علت اصلی لغو این سفر زیارتی چه بوده است؟
برای پاسخ به این سوال باید گفت که هیچ کدام از گمانه زنیها در مورد روابط سیاسی و دیپلماتیک ایران و عربستان درست نبوده و براساس صحبتهای سخنگوی سازمان هواپیمایی کشور تنها عدم توافق بین سازمان هواپیمایی میان این دو کشور است. براساس گفتههای یازرلو سازمان هواپیمایی دو کشور در حال حاظر مشغول رایزنی برای برطرف کردن این مشکل هستند و حل مشکل پروازی به تصمیم دو سازمان هواپیمایی ایران و عربستان ختم خواهد شد.
با توجه به درآمد عربستان از محل اجرای حج که میانگین سالانه حدود 150 میلیارد دلار برآورد میشد در سال 2023 میلادی به 350 میلیارد دلار رسید. این مبلغ براساس رزرو هتل، گردش پول در بازار این کشور و مراکز فرهنگی و تفریحی آن حساب میشود. اقتصادی که پس از درآمد نفتی در این کشور بسیار قابل توجه و مهم است.
اقتصاد برمبنای نفت این کشور به عنوان اولین و مهمترین عامل رشد در این کشور به شمار میرود و در مرحله بعدی درآمدهای اقتصاد زیارتی در این کشور با سود قابل توجهی قرار میگیرد. اقتصادی که نمونه مشابه آن را در کشور داریم و تنها نیاز به رشد و ارتقای هرچه بیشتر آن است. اقتصاد زیارتی در کشور ما از طریق زائران حرم امام رضا و مشهد مقدس معنا مییابد.
رزرو هتل مشهد، استفاده از خدمات رفاهی و شهری و گردش پول در بازارهای این شهر همه، اقتصاد را در این شهر رونق میبخشد. پروسهای که تعداد هتلهای این شهر را پیش از هتلهای مازندران و هتل تهران در رتبه نخست کشور قرار میدهد. چنانچه تنها وجود بارگاه امام رضا (ع) در مشهد سالانه حدود 25 میلیون زائر و مسافر، جذب این شهر زیارتی میکند. با توجه به سود آور بودن اقتصاد زیارت، جریانهای اقتصادی گوناگونی نیز در گروهها و واحدهای مخلتف ایجاد و راهاندازی شدند از جمله این جریانها در شهر مقدس مشهد میتوان به بخشهایی مانند: صنعت و معدن، اقتصاد تجارت، اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد زیرساخت و انرژی و اقتصاد زیارت اشاره کرد.